Tuesday, January 17, 2006

Nu har jag skrivit min första EJB 3.0 applikation & gui-applikation (mha Matisse)

Jag har börjat kika på två nya versionen av Netbeans, Netbeans 5.0 RC1 och Netbeans.next.
Vad dessa versioner är för något, finns förklarat på: https://glassfish.dev.java.net/public/netbeans/#NetBeans_5.0_IDE_

Men i korta drag har Netbeans.next stöd för JEE5 ( http://blogs.sun.com/roller/page/pavel?entry=java_ee_5 ) och det har INTE Netbeans 5.0 RC1 (den är för J2EE 1.4).
Netbeans 5.0 har stöd för Matisse och mycket mer, läs mera här:( http://www.netbeans.org/community/releases/50/index.html

Glassfish är Sun's Open Source J2EE applikationsserver ( https://glassfish.dev.java.net/ ) och den använde jag för att "deploya" min första EJB 3.0 applikation, kul att vara på gång med EJB 3.0!!

Jag tycker att Netbeans just nu ligger före Eclipse vad gäller nya balla saker som t.ex. Matisse, EJB3.0. Så är man intresserad att börja titta på nya saker i Java så rekommenderar jag att titta på Netbeans & Glassfish .

Det är för övrigt bra med att det finns flera bra Open Source alternativ.
Det måste vara grymt svårt med nyförsäljning av kommersiella utvecklingsverktyg !!

Netbeans 5.0 RC1 har också denna nya gui byggare kallad Matisse, som jag var tvungen att testa ( http://www.netbeans.org/kb/50/quickstart-gui.html ).
Grymt bra, kanske äntligen det kommer göras mera "feta klienter"!!

Sedan tidigare finns också "Java Webstart" ( http://java.sun.com/products/javawebstart/ ), som underlättar arbetet med att skicka ut uppdateringar av applikationer till klienterna och nu mha Matisse blir det också enklare att bygga feta applikationer, bra va!

Läste i en blogg att Matisse inte kommer finnas med i Java 6, dom hann inte få med den ( http://www.theserverside.com/news/thread.tss?thread_id=38509 ), men att det gör tydligen inte så mycket, för Netbeans 5.0 lägger in "GroupLayout (Matisse) i applikations jar-filen.
Men det verkar inte fungera ännu i Netbeans 5.0 RC1, i alla fall inte för mig.

2 comments:

Javahackern said...

Var är länken till din coola Matisse-EJB3.0 applikation?

Ove Nordström said...

Det finns ingen "min coola Matisse-EJB3.0 applikation", det som är coolt är "Matisse-EJB3.0", men jag återkommer med "min coola Matisse-EJB3.0 applikation" :-)