Monday, January 09, 2006

välja ett Open Source verktyg


Det är ganska självklart att utvecklingsverktyg skall fungera ihop, men ack så svårt, alla har vi suttit med verktyg som har visat sig inte hålla måttet och nästan känts som ett hinder en som en hjälp. Detta på grund av bristande funktionalitet och brist på integration med övriga verktyg.

Bilden här gillar jag (tagit den från Borland). Den visar de olika verktyg som man behöver i ett utvecklingsprojekt för att den slutliga produkten skall bli bra.

I ett utvecklingsprojekts livscykel behövs kravverktyg, designverktyg, utvecklingsverktyg, testverktyg, och drift/administrativt verktyg. Det gäller att alla verktyg fungerar bra ihop.

Alla företag vill att deras utvecklingsverktyg skall gå att integrera mot. De har därför ofta öppna API:er för att 3:e partsföretag skall kunna ”jacka in” deras produkt som t.ex. kan vara ett profileringsverktyg.

Dessa öppna API:er kan vara baserade på en grundplattform som är Open Source. Exempel på sådana är Eclipse och Netbeans.

IBM bygger sina utvecklingsverktyg (WSAD, WSDD) på Eclipse och Sun bygger sina utvecklingsprodukter på Netbeans.

Andra företag som Borland (Jbuilder) och BEA (Weblogic Workshop) har valt att inte bygga sina utvecklingsverktyg på någon open source produkt. Dock är nu båda på väg mot att använda Eclipse plattformen.

Trenden går mot att allt flera företag som utvecklar utvecklingsverktyg ansluter sig mot Eclipse eller netbeans som basplattform.

BEA Workshop 9.2 släpps i april och är baserad på Eclipse 3.1 (enligt BEA på Tech Talk 14/12-2005). Innehåller Weblogic Server 9.2.0 (JEE5.0).

Intressant med senaste versionen av Netbeans 4.1,är att nu även har EJB stöd och mobilt stöd. Dessutom finns det också en Netbean Profiler.

När det gäller Netbeans 5 kommer den ha support för flera applikationsservrar, bland annat Jboss, weblogic server osv. Netbeans 5.0 kommer även innehålla ett nytt gui verktyg (layout manager) för att göra SWING applikationer, projektet som håller på att ta fram detta heter matisse.
Har även tittat på Netbeans mobility, deras gui builder för mobila applikationer, det är det bästa jag sett, riktigt bra!!!!!
Netbeans mobility har idag stöd för J2ME/MIDP, J2ME/Personal Profile kommer det komma stöd för under 2006.
(Netbeans 5.0 finns redan nu som en beta version att ladda ner ).

I december släpptes Eclipse Web Tools 1.0 (http://www.theserverside.com/news/thread.tss?thread_id=38161). Det är av flera skäl intressant att titta på Eclipse plattform. Det finns även en Eclipse Profiler (http://www.eclipse.org/tptp/) att ladda ner och integrera med Eclipse.

Eclipse 3.2 som släpps till sommaren (
http://computersweden.idg.se/a/20051230092249_CS900), kommer som nu att innehålla många olika delar (profilering, test osv...) men att vara bättre integrerade, vilket är MYCKET BRA.

2 comments:

Lars Hammarstrand said...

Informativa och coola sidor,

Mvh, Lasse.

Björn C said...

Hade det inte varit för SWT så hade jag kunna accepterat Eclipse även om jag tycker Netbeans är bättre. Nu blir jag tvingad in i en Java hädelse.
Matisse rockar fett!!!